top of page

נאום             המלך

רובנו צפינו לאחרונה בסיפורו המרתק של המלך ג`ורג` השישי בסרט זוכה האוסקר "נאום המלך". בסרט אנו נחשפים לאדם בעל אומץ ותבונה יוצאי דופן, יכולות הנהגה גבוהות מאוד, שמוסתרות בצילה של בעיית הגמגום שלו.

דרך עיניו של ברטי, המלך לעתיד, אנו חווים את חווייתם האישית של הרבה מגמגמים. התחושה הכואבת שדבריו לא נשמעים, ושלרבים אין את הסבלנות להקשיב. אנו רואים שוב ושוב את גבותיהם המורמות של המאזינים באותה ההבעה המרוחקת שבין בלבול לתסכול, בין אם הם פשוטי העם הנוכחים בנאום פומבי ובין אם אלו בני משפחתו הקרובים ביותר. 
את הריחוק שמשדרת החברהחווה ברטי כהתרחקות ממנו כאדם, מה שפוגע באמונה שלו בעצמו וביכולותיו מאז ימי ילדותו המוקדמים ועד יום הכתרתו.

דימוי עצמי נמוך וקשיים ביצירת תקשורת הם קשיים שעלולים ללוות כל אדם בעל בעיית גמגום, לעיתים נוסף אליהם מתח נפשי ואף סגירות (הימנעות מתקשורת). התחושות האלו הן תוצאה ישירה של קושי ליצור תקשורת נורמטיבית עם המאזין. 

מצב זה, שאנו מגדירים כבעיית קול, הוא יוצא דופן. רבים מאיתנו לא מתאימים להגדרה זו, אך עדיין מרגישים שדברינו לא משפיעים על המאזינים באופן שהיינו רוצים- בין אם בחיינו הפרטיים מול בן\בת הזוג, המשפחה או החברים ובין אם בחיים העסקיים אל מול הלקוחות, המנהל או הצוות. זאת מפני שנתח גדול מהאוכלוסייה מתרגל להשתמש בקולו באופן שלא ממצה את הפוטנציאל שלו, מטמיע הרגלי קול שאינם אופטימאליים, ולעיתים אף לקויים.

אי אפשר שלא להבחין בהשפעתו העצומה של הקול ואופן השימוש בו על חיי האדם. דרך האימון הקולי שעובר ברטי הוא מוצא בו את הכוחות להתמודד עם טראומות העבר, האמונה שלו בעצמו וביכולותיו מתעצמת ולראשונה הוא חש מוכן וכשיר לעמוד בפני האתגרים שעומדים לפניו כמלך באותה התקופה, שעתידה להיות תקופת מלחמת העולם השנייה. כפי ששימוש שגוי בקול יכול לחסום אותנו ולהרחיק אותנו משאיפותינו, כך שימוש נכון ואיכותי בקול יכול להפוך לכלי רב עוצמה שישרת ויביא אותנו אל המטרות שנבחר.

שימוש נכון בקול הוא מיומנות שניתן ללמוד, בדיוק כפי שלומדים לנגן בגיטרה- תרגילים פשוטים ואימון. פוליטיקאים רבים לומדים את תורת הנאום אך למעשה רמת ההקשבה, ההתחברות וההפנמה של התוכן תלויים באופן כמעט מוחלט בדרך בה הוא נאמר.
שימוש נכון בקול יכול להשפיע באופן מהותי על התקשורת עם הסביבה ובאמצעותו נוכל לטעת אמון, לשכנע, להרגיע ולשדר נוכחות עוצמתית, אסרטיבית ובטוחה.

נחזור על ההבהרה החשובה, הקול הוא לא גזרה משמיים – הקול הוא הרגל. איך שאנו נשמעים ומה שאנו משדרים לסביבה בזמן דיבור, הוא תוצאה של הרגלים פיזיים: אופן השימוש בחללי תהודה, צורת הנשימהואופן החזקת הגוף. את אופי הקול המתקבל מהרגלים אלו אנו יכולים להגדיר ע"י מספר מרכיבים: 

administration-adult-daylight-328009_edi

  • גובה הקול - נמוך או גבוה 
     

  • עוצמת הקול - חלש או חזק
     

  • מידת צלילות הקול - צלול או מאנפף
     

  • קצב הדיבור - איטי או מהיר
     

  • שטף הדיבור - מקוטע או זורם
     

  • היגוי - מבטא וחיתוך דיבור
     

  • גיוון הקול - אינטונציה

 

הנפוצים שבהרגלי הקול הבעייתיים הם דיבור מהיר, בליעת הברות או סופי משפטים, צרידות חוזרת, דיבור סגור (אלו מאיתנו ששומעים לעיתים קרובות "מה מלמלת?"), ועוד.
בעזרת תרגילים פשוטים, בדומה לאלו שראינו בסרט, ניתן לשנות ולשפר את כל ההרגלים הללו, ולאפשר ליכולות הקימות לבוא לידי ביטוי מלא.

בשנים האחרונות המודעות לנושא זה בחוג העסקי הולכת ומתגברת. מנהלים בכירים מקבלים יעוץ בנושא הדיבור מול קהל בדומה לפוליטיקאים, חברות רבות משקיעות בסדנאות, קורסים והרצאות בנושא הקול להעצמת סגל ניהולי ועובדים בתחום המכירות ולאחרונה גופים מתחום האימון האישי משלבים יותר ויותר את נושא הקול ככלי עוצמתי להשגת מטרות.

עם התפתחות המודעות ובעזרת התוצאות המופיעות בשטח, כיום אנו מבינים יותר מתמיד שלא לשווא נגזרה המילה PERSON– אדם, מן הצירוף הלטיני PER SONA– באמצעות הקול.

bottom of page